Marc de Hond (1977) is tv- presentator, radio dj, ondernemer, schrijver, theatermaker en voormalig speler van het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Dit laatste bereikte hij na een intensief revalidatieproces van vijf jaar. In 2002 wordt bij Marc namelijk een tumor ontdekt in zijn ruggenmerg en door een medische fout houdt hij aan de operaties een dwarslaesie over.

Marc schrijft in 2008 een boek ‘Kracht’ over de periode van revalidatie en de acceptatie van de verandering in zijn leven. Ook vertelt hij tijdens TedTalks en lezingen bevlogen en vol humor over zijn loopbaan, die hem bracht van succesvol internetondernemer tot radio dj en tv presentator, schrijver en speler van het Nederlands Rolstoelbastketbal. Marc is een doorzetter die nieuwe uitdagingen met beide handen aanpakt. Volgens Marc bezit ieder mens de kracht om zich aan te passen aan nieuwe situaties. Hij is voorstander van het omarmen van verandering en stimuleert bedrijven om nieuwe situaties te omarmen en niet vast te roesten in wat men kent.

,,Een dergelijke handicap geeft je volledig het recht ongelukkig te zijn, maar daar kies ik niet voor. Ik was destijds 25, had nog een heel leven voor me. Maar ik realiseerde me dat ik niet moest blijven steken in wat er met mij was gebeurd, maar hoe ik er mee om moest gaan. Natuurlijk, de dwarslaesie en ik – het is niet bepaald liefde op het eerste gezicht, maar ik richt me op wat ik nog wel kan. En dat is veel.”

Met de zaal schept hij altijd een speciale band. Ook lotgenoten komen naar zijn programma, al neemt Marc de Hond het woord ‘lot’ nooit in de mond. ,,Tegenslagen horen bij het bestaan. Je begint doorgaans met een compleet functionerend lichaam – met het klimmen der jaren verlies je tal van functies, óók voor je 75ste hoor. Dat heeft niks met het lot te maken.”

Het is die nuchterheid, in combinatie met een zwartgekarteld gevoel voor humor, die hem niet tot een dwingende prediker met een wurgend blijde boodschap maakt. Zijn ‘eerste zelf geproduceerde drol was een feest’, hij ‘loopt beter dan dat hij zingt’ en hij stelt zich de vraag wat erger is: gekluisterd aan een rolstoel of de zoon van Maurice de Hond zijn?

Programma dinsdag 13 juni

Ontvangst
15.00 – 15.30 uur

Lezing Marc de Hond
15.30 – 16.30 uur

Nazit
16.30 – ca. 17.30 uur

Tickets
€ 15,-

Bestel tickets